Myterna

Det finns en uppsjö av seglivade myter kring elbilar, elbilskörning och laddinfrastruktur - särskilt då utvecklingen gått snabbt framåt.

Fixa Elbil har tagit hjälp av experterna för att reda ut vad som egentligen gäller.

”Det finns

bara publika

laddstationer i storstäderna”

Susanna Hurtig, Nordenchef för Vattenfall E-Mobility, berättar om utbyggnaden av laddinfrastruktur, hur man laddar elbilen och hur man hittar till laddstationerna. Läs mer här!

”Elbilar som passar mina behov är

mycket dyrare än bensin- och dieselbilar”

Vad är det egentligen som kostar på en elbil respektive fossilbilar? Gordon Strömfelt, fordonsingenjör och expert på elbilar och laddplatser, går igenom de olika kostnaderna. Läs mer här!

“Elnätets kapacitet klarar inte av att ladda alla elbilar!”

Johanna Barr, sakkunnig inom framtidens elnät på Power Circle, berättar om hur det står till med det svenska elnätet - och vilka lösningar som kan användas i framtiden. Läs mer här!

”Elbilsbatterier är lika dåliga för

miljön som bensin och diesel”

Mia Romare, projektledare inom livscykelanalys på IVL Svenska Miljöinstitutet, berättar om studier på batteriers miljöpåverkan - och hur det går med återvinningen. Läs mer här!

”Elbilar har sämre köregenskaper än ‘vanliga’ bilar”

Gordon Strömfelt, fordonsingenjör och expert på elbilar och laddplatser, berättar om vad som faktiskt gäller för skillnaderna på körning av elbilar och fossilbilar. Och hur var det nu med vinteregenskaperna? Läs mer här!

”Det är krångligare att ladda en elbil än att tanka en vanlig bil”

Vad är skillnaden på att ladda och tanka? Susanna Hurtig, Nordenchef för Vattenfall E-Mobility, berättar om hur laddning kan gå till. Läs mer här!

“Det är kort livstid på elbilens batterier”

Hur länge håller egentligen elbilsbatterier? Mia Romare, projektledare inom livscykelanalys på IVL Svenska Miljöinstitutet, ger svar på frågan om batteriernas livslängd. Läs mer här!

“Elen räcker inte om alla bilar ska vara elbilar!”

Johanna Barr, sakkunnig inom framtidens elnät på Power Circle, reder ut skillnaden mellan elbrist och effektbrist - och vad som kan göras åt det senare. Läs mer här!