"Utbudet av begagnade elbilar växer men det gäller att vara på hugget"

Gordon Strömfelt är fordonsingenjör och har sedan 2008 arbetat med utveckling av elfordon och laddinfrastruktur. Här ger han sin guide till ett lyckat elbilsköp.


Många elbilar får förbättrade batterier och allt längre räckvidd och de redan etablerade elbilsmodellerna möter nu allt hårdare konkurrens då så gott som alla biltillverkare lanserar egna elbilar. Priserna är på väg ner och elbilen har gått från att vara familjens andrabil till att i många fall vara den enda bilen i hushållet. 


Med införandet av bonus malus kan ett elbilsköp räknas hem på bara några få år. Främst tack vare den nya klimatbonusen på 60.000 kr men även det faktum att motsvarande fossilbilar beläggs med en straffskatt på 10.000 - 30.000 kr under de tre första åren.


Utbudet av begagnade elbilar växer men det gäller att vara på hugget, väldigt många elbilar exporteras då efterfrågan på begagnade elbilar är mycket större i exempelvis Norge. Fördelen med att köpa en begagnad elbil är att den största värdeminskningen sker under de två första åren och att det är väldigt generösa garantier på upp till 8 år på batterier och drivlina. Service och reparationer är avsevärt mycket lägre på rena elbilar jämfört med bilar med förbränningsmotorer.

Mina råd inför elbilsköpet:

  1. Kartlägg dina resor både privat och i tjänsten. Se till att elbilens räckvidd är tillräcklig för att lösa dina vardagsresor med marginal. Den WLTP-deklarerade räckvidden är svår att uppnå även om det går om bilen körs i stadstrafik under vår och sommar. Räkna dock med att räckvidden minskar till ca 60% under de allra kallaste vinterdagarna.

  2. Räkna på hela bilägandet. Elbilens låga driftkostnader gör att den lämpar sig utmärkt för längre dagspendling då elförbrukningen bara är ca 1,5-2 kWh/mil vilket ger en drivmedelskostnad runt 2 kr/mil. Den som dagligen arbetspendlar 4-6 mil, enkel resa, kan snabbt räkna hem ett elbilsköp jämfört med att köra fossilbil till arbetet.

  3. Låna hem en elbil över ett helt dygn, då finns det gott om tid att testa både nattladdning och jobbpendling. Seriösa återförsäljare löser det om man frågar och då kan man enkelt bilda sig en egen uppfattning om hur det fungerar utifrån sina egna förutsättningar.

  4. Låt en elektriker installera en laddbox och samtidigt göra en översyn av hemmets elsystem. Laddboxen gör laddningen säkrare, enklare och snabbare.
 Boende i hyresfastighet eller bostadsrätt behöver prata med sin hyresvärd eller förening om att ordna laddning i flerbilsgarage. Tillgång till laddplats kommer öka värdet på bostadsrätter och hyreslägenheter då det efterfrågas från allt fler bostadsköpare och hyresgäster.
  5. Undersök laddmöjligheterna på arbetsplatsen. Dagens elbilar har egentligen inget behov av att ladda under dagtid då de enkelt klarar hela resan till arbetsplatsen och hem igen. Men det är bekvämt och bilen kan enkelt förvärmas inför hemresan.

  6. Köp en elbil som har stöd för snabbladdning med den europeiska CCS-standarden. Allt fler snabbladdare sätts upp längs det svenska vägnätet vilket enkelt löser även längre resor med några få laddstopp utefter vägen.

  7. En laddhybrid kan vara ett sista alternativ men tänk då på att den elektriska räckvidden är starkt begränsad vilket gör att den alltid behöver laddas när den står parkerad. Den som inte har mer än 3 mil till arbetet kan lösa sin vardagspendling med en laddhybrid men då krävs det att bilen även laddas på arbetsplatsen för att inte hemresan ska bli fossil. På långresor blir laddhybriden rent fossil då den inte kan tankas med biobränsle. Laddhybriden kräver också årliga och dyra byten av oljor och filter även om den körts uteslutande på el under året.

  8. Om du inte hittar en klimatbonusbil som passar ditt behov så avvakta istället med ditt bilköp och behåll din gamla trotjänare ett tag till. Ökade produktionsvolymer och bättre batterier kommer göra elbilarna billigare och/eller ge längre räckvidd inom bara några år.

  9. Sist men absolut viktigast! Köp inte en fossilt driven bil! Det kan bli ditt livs sämsta affär även om du får ordentlig rabatt och nya fina vinterdäck på köpet.

"Köp inte en fossilt driven bil! Det kan bli ditt livs sämsta affär även om du får ordentlig rabatt och nya fina vinterdäck på köpet."