"Det blir mer och mer populärt med ren elbil"

Anna Henstedt jobbar som miljö- och laddinfrastrukturansvarig på BIL Sweden, den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. Här svarar hon på frågor om nya modeller och trender på elbilsmarknaden.


Hur ser den svenska elbilsmarknaden ut idag?

- Fram till den sista augusti har det sålts totalt ca 24 000 elbilar och laddhybrider, samt 1000 eldrivna lätta lastbilar 2019. Under samma period 2018 såldes ca 17 500 eldrivna bilar, så det har skett en ökning. På årsbasis tror vi på Bil Sweden att det kommer handla om en fördubbling från år till år från och med nu.


Hur många elbilar rullar på de svenska vägarna?

- Om man tittar på alla fordonsslag - batteribilar, laddhybrider och även lastbilar - så finns det ca 88 000 laddbara fordon i Sverige just nu.


Vilka elbilsmodeller är populärast i Sverige 2019?

- Tesla Model 3, Renault Zoe, Kia Niro EV, Nissan Leaf, BMW i3, Tesla Model S, Hyundai Kona, Audi e-tron, Volkswagen E-golf och Hyundai Ioniq är 10-i topp bland nyregistrerade bilar.


Kan man se några särskilda trender på elbilsmarknaden just nu?

- Det blir mer och mer populärt med ren elbil - om man tittar på tidigare statistik så har plug-in hybriden varit mest populär, men nu kan man säga att det är 50/50 i år - fler och fler vågar köpa en ren elbil. Det handlar nog om ökad kunskap, ju fler du känner som gått över till elbil desto mer vågar du själv hoppa på valet. Sedan finns det nog en viss påverkan i att laddinfrastrukturen blir bättre och bättre också. Många som köper elbil idag har kanske möjlighet att ladda hemma eller på jobbet, men bor man i lägenhet blir elbilen mer intressant om det finns mer publik laddinfrastruktur.


Finns det några spännande elbilsmodeller på gång?

- Det jag vet är att det är 100 nya modeller på gång inom två år, så inom de närmsta åren kommer det hända jättemycket. Tillverkarna har dock inte hunnit få ut alla bilar, det är mycket fördröjningar. Det som är glädjande är att det kommer en stor variantflora också vad gäller lite större eldrivna familjebilar. När de kommer ut tror vi att det kommer göra jättemycket för elbilarnas popularitet.


Ser priserna på elbilar ut att gå ner inom den närmaste framtiden?

- Ja, det tror jag. När det blir större utbud på marknaden och konkurrensen ökar går priserna ner. Det är dock priset på batterierna som styr elbilspriset allra mest, och det kommer att gå ner också. Jag kan inte säga exakt när men man kan vänta sig en nedgång.


Vad tror du blir nästa stora trend på den svenska elbilsmarknaden?

- På kort sikt kommer det nog bara tuffa på. På längre sikt kommer man kanske se att det kommer gå ännu snabbare att kunna ladda bilarna - både genom att bilarna kommer kunna laddas snabbare och genom att det kommer finnas utbyggd laddinfrastruktur längs vägarna som ger möjlighet till snabbladdning. Bilarna kommer också att bli allt mer intelligenta, på lång sikt kommer de kanske kunna kopplas ihop i ett system där bilarnas batterier kan hjälpa till att kapa effekttoppar. På så sätt kan elbilarna förhoppningsvis vara en del av framtiden som fantastiska buffertar i elsystemet."det är 100 nya modeller på gång inom två år, så inom de närmsta åren kommer det hända jättemycket."