Myten: ”Det är krångligare att ladda en elbil än att tanka en vanlig bil”

Susanna Hurtig jobbar som Nordenchef för Vattenfall E-Mobility.


Hej Susanna! Är det krångligare att ladda en elbil på laddstation än att tanka en “vanlig” bil på macken?

- Nej, det skulle jag inte säga. Snarare att det blir lättare i vardagen! Med en elbil slipper du turen via macken och kan ladda hemma där du parkerar för natten. Det vi kan se är att ca 85 procent av laddningen sker hemma, och att många som har elbil inte ens behöver ladda varje natt för att klara vardagskörningen.


Men hur fungerar det när man är på resa?

- När man är på resande fot behöver man ofta kunna snabbladda. I Sverige finns det flera aktörer som bygger ut snabbladdare, däribland Vattenfall, och nu när elbilsexpansionen och efterfrågan ökar på riktigt tror jag att utbyggnaden kommer att ta ytterligare fart.


Är det inte svårt att använda snabbladdarna?

- Sverige är ett land i framkant när det kommer till att använda digitala betallösningar och de flesta stora aktörer som bygger ut infrastruktur har en app som du kopplar ett kreditkort till och sedan kan använda för att både hitta laddare, starta och stoppa laddningen samt hantera betalningen. Detta gör att man som elbilsförare inte behöver planera så mycket i förväg, och att använda telefonen som gränssnitt kommer att öka.


- Om man är frekvent användare av publika laddstationer erbjuder de flesta aktörer också RFID-bricka som alternativ till appen. En bricka måste beställas i förväg, men ofta kan man som elbilsförare få ett lite mer förmånligt laddpris.


Stämmer myten om att det är svårt att hitta laddstationer?

- Alla aktörer som bygger ut publik laddning idag har appar med information och vägbeskrivning till laddstationerna. Det börjar också komma aktörer som erbjuder kartor och gränssnitt för att se alla publika laddare.


- Till våra laddstationer hittar man dels via vår app, InCharge, där alla laddstationer finns i en karta. Du kan få vägbeskrivning till laddstationen, starta laddningen i appen och betala i appen. Man kan också hitta våra laddstationer och läsa mer om hur man använder dem via vår hemsida. Vi lämnar också information om våra laddpunkter till andra aktörer som vill bygga karttjänster.


"Med en elbil slipper du turen via macken och kan ladda hemma där du

parkerar för natten"